вторник, 31 януари 2012 г.

Тийм Билдинг на Ивайло Гогов


Тийм Билдинг

Ивайло Гогов


Ивайло Гогов, въпреки че завършва Лесотехническия университет, бързо се налага като успешен съвременен български писател. Зад гърба му има няколко романа и сборници. Наред с писането на книги, Ивайло Гогов е и главен сценарист на "Шоуто на канала". Последният му роман - "Тийм Билдинг" е своенравно проучване и разсъждение върху човешките отношения в бизнес администрацията на една забързана съвременна фирма. Работата на Гогов по въпроса не приключва с издаването на романа - той базира на него множество от социални и бизнес експерименти, целящи да открият доколко човешкото и хуманното намират място в корпорациите.
Тийм Билдинг, макар и не най-добрата книга на Ивайло Гогов, разисква както и корпоративни въпроси, интересуващи мениджърите, така и  някои глобални проблеми на нашето време. Обсъжда се подготовката на младите кадри във фирмите, техните душевни и емоционални качества и как те рефлектират върху работата и продуктивността. Книгата се фокусира и върху общочовешките проблеми за морала, дълга, егоизма и благородството. Авторът се опитва да ни отвори очите за истински ценните неща в живота - семейството, любовта и удволетвореността от себе си.
Романът разказва за четирима млади мениджъри в голяма мождународна корпорация, които учавстват в "игра" за спечелването на президентския пост. Чертиримата са заточени в планинска вила в провинцията и имат няколко дена да се върнат в столицата. Героите са с различни характери и са изправени пред много изпитания за тялото, духа и волята. Маверик поставя победата над моралната игра. Въпреки че краде кола с Даниел, не се съгласява да я оставят при първа възможност. След като разбира, че е болен от рак в последен стадий, той осъзнава, че твърде много се е концентрирал върху работата и е спрял да се забавлява. Маверик разбира, че има много неща, които иска да направи, но винаг е отлагал. Антон прекалено много се вживява в надпреварата и забравя, че всичко е само игра. Лъже, убива човек и е готов да обвини друг за това. Прекъсва работният процес на фирмата. Не се интересува от другите. Склонен е на измами и фалшфикации. Готов е да жертва близки, приятели и колеги и да провали бъдещето им за да успее да вземе работата. Не изпитва разкаяния, не съжалява за действията си. Джеймс започва приключението си с лъжи и кражби, но променя възгледите си след срещата си със съдържателя на едно кафене. Помагайки на доброволци, които преброяват птици, той осъзнава кои са ценните неща в живота. Привързва се към баща и син, които го му помагат, и осъзнава семейните ценностти. Опитва се да възстанови загубените си отношения с майката на сина си. Подхожда отговорно и ангажирано. Даниел краде кола заедно с Маверик, но настоява да я оставят. Благодарен е на очния лекар, който го спасява, и неговият приятел, но ги лъже, даже краде колата на втория. Отнася се високомерно с охраната на шефа си. Даниел не може да взима бързи и правилни решения в напрегнати моменти и е склонен в паниката си да прибегне до аморални и незаконни деяния. Все пак, накрая на книгата се разбира, че съжалява и се е разкаял за ужасното си отношение към хората, които са се отнесли с добро към него.
Макар че историята е изключително динамична и напрегната, на нея и липсва достоверност. Ако Ивайло Гогов използваше истински локации в България и чужбина, произведението нямаше да прилича толкова много на америански роман и читателят щеше да го чувства близко, познато, ангажиращо. Като цяло романът е написан доста добре, личат си професионализмът и опитът на автора. Книгата е изпълнена с приключения и разнородни размисли за живота в различните му аспекти, което я прави идеално четиво за много широк кръг от читатели. Психологическата насоченост, заедно с приключенския сюжет, създават едно заинтригуващо и пълноценно произведение, подходящо за хора от различни възрасти и професии.


Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

Няма коментари:

Публикуване на коментар