сряда, 10 октомври 2012 г.

Чарли и Шоколадената Фабрика - Щастието идва при тези, които го искат истински


Голяма част от хората искат да бъдат щастливи. Някои, като Чарли Бъкет, малкото бедно момче, което почти няма какво да яде, успяват, а други - богатите деца, които получават всичко, което искат, са вечно недоволни. Всъщност, за постигането на щастието не са нужни нито много пари, нито свободно време, нито партньор. Точно както Уили Уонка показва, щастието и радостта са емоции, които всеки един може сам да задейства в себе си. Не е толкова трудно, а и има някои неща, които могат да помогнат.

Човек винаги трябва да оценява това, което вече има. Благодарността носи удовлетворение, а то - радост. За да си истински щастлив трябва да се отърсиш и от чуждото влияние и мнение. Така ще стигнеш състоянието на вътрешна хармония, а да си в хармония със себе си означава да се чувстваш добре. Използвай чувствата си да твориш, да променяш по креативен начин всеки един аспект от работата, ученето и почивката си. Да впрегнеш емоциите си да създават красив и приятен резултат е едно от най-прекрасните чувства, които човек може да изпита. Но най-важната идея е и най-простата - Радвай се!

Чарли Бъкет, макар и да живее в малка и претъпкана къщичка и да няма нищо за ядене е благодарен. Той оценява дори и малкото, което родителите му успяват да осигурят. Важно е да се радваме на всичко, което ни се случва, което ни заобикаля, което получаваме, защото то ни изгражда като хора и ни усъвършенства. За разлика от другите четири деца, които посещават фабриката на Уили Уонка, Чарли нито е лаком или ненаситен, нито пък разглезен. Той се радва на единственият шоколад, който получава през годината и го оценява много повече от всяко дете, което яде сладко всеки ден. Често хората, имащи много от нещо, нито го оценяват, нито знаят за него колкото тези, които имат малко. Добре е понякога да имаш съвсем дребно парченце от нещо, защото така можеш да вникнеш надълбоко в него и да разбереш неща, които иначе не би.

Роалд Дал е успял да внедри един от проблемите на нашето време в написаната преди 50 години книга. Точно както Майк Тивий се влияе изключително много от телевизията, така и днешните млади, а и не само, са изключително податливи на внушения от масови медии като телевизия, мода, интернет, популярна музика и много други манипулатори. Често тези фактори ни налагат мнение и вкус и ни ограничават. Именно това пречи на нравственото и морално израстване на хората. А то е нужно, защото ни води още по-напред по стъпките на прогреса. Не е случайно, че Уили Уонка търси именно дете, придържащо се към основните човешки ценности. Разширяването на кръгозора, интересите и знанието са неща, които от една страна ни помагат да се чувстваме "по-хора", а от друга ни помагат да получим щастие и удовлетвореност от живота.

Господин Уонка ни показва, че няма нищо лошо да си страстен любител на странното и нестандартното. Създавайки най-различни видове чудновати бонбони и сладки, той ежедневно твори и се забавлява. Чувството на радост и удолетворение което един човек получава когато твори и използва креативността си е неповторимо и уникално. То ни кара да се чувстваме специални, щастливи, доволни и изпълнени с гордост и щастие. За съжаление не много хора познават тази емоция. И нещо трябва да се направи. Трябва да учим децата да изпитват радост от труда и постигането на желаната цел, трябва да развием желанието за борбеност и активизация.

Да търсиш радостта във всичко и всеки не е дарба, нито умение. Радост може да се намери винаги. Както малкият Чарли Бъкет се радва на зелевата чорба, а господин Уонка успява да запази доброто си настроение въпреки действията на глупавите деца, така всеки един от нас може да бъде щастлив при всякакви обстоятелства. А защо е важно да си щастлив? Човек инстинктивно се стреми да се чувства добре, а това доколко успява определя качеството му на живот. А какъв по-добър начин да се чувстваш добре от това да си щастлив? Нека да се въоръжим с гигантска усмивка и да се опитаме да лепнем по една на колкото е възможно повече хора!





Роалд Дал иска изпълнени с благодарност, да се отърсим от всички негативни емоции и мисли. Води ни Стъкленият Асансьор и политаме към мечтите си. Можем да постигнем всичко, което поискаме. Като творим и се развиваме всеки ден, намираме повод да се усмихнем във всяка тревичка и всяка птичка и позволяваме на всяка хапка шоколад или сладкиш да ни направи щастливи, можем да зарадваме всеки намусен човек покрай нас и да направим поне нашият малък свят по-добро място за живеене. Всичко е възможно и само ние можем да построим пътя на осъществяването му.

Няма коментари:

Публикуване на коментар